Říjnu vládne věrný Pes

Říjnu vládne věrný Pes

Pro člověka je to správné období, kdy podpořit svoji imunitu, holdovat barevnému jídlu, cvičit a chodit do přírody. Mimo úklidu domova a skříní, nezapomeňte též na úklid vaší hlavy. Vše, co není důležité, je též třeba odklidit, aby to nezatěžovalo naše buňky a mysl mohla volně dýchat.

 

Pes vládne svojí silou a zajišťuje obranu života a imunity v našem těle. V měsíci Psa dodržujte pořádek, můžete se věnovat podzimnímu úklidu a choďte včas, ať se nevychýlíte z osy času.

 

Pro člověka je to správné období, kdy podpořit svoji imunitu, holdovat barevnému jídlu, cvičit a chodit do přírody. Mimo úklidu domova a skříní, nezapomeňte též na úklid Vaší hlavy. Vše, co není důležité, je též třeba odklidit, aby to nezatěžovalo naše buňky a mysl mohla volně dýchat.

 

Pejskovi z orgánů vládne žaludek, který řídí příjem, skladování a rozklad potravy. Společně se slezinou jsou postnatálním základem – zdrojem tvorby a přeměňování stravy na energii, která pak vyživuje krev a následně všechny orgány v těle. Slezina pomáhá trávit a rozkládat potravu. Pokud slezina nepřeměňuje, potom strava v žaludku nemůže být rozmělňována.

 

Polévka pastináková

Co potřebujeme: 1 polévkovou lžíci másla, 1 malou cibulku (nejlépe bílou), 2 středně velké pastináky, 2 menší zelená kyselejší jablka, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, sůl, bílý pepř, bobkový list, nové koření a muškátový oříšek podle chuti, nať řepy/kopřivy/celeru nebo špenátu.

Jak na to: na másle osmažíme cibulku, přidáme nadrobno nakrájený pastinák a restujeme asi 5 minut. Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme najemno oloupaná a nakrájená jablka, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem, vsypeme nasekanou nať celeru/kopřivy/řepy nebo špenátu a přidáme muškátový květ, krátce povaříme a podáváme.

 

Vepřové kotletky s brusinkovou omáčkou a dýňovým zelím

Co potřebujeme: kotlety dle počtu strávníků, bílý pepř, sůl, rozmarýn, olej

Jak na to: kotlety naklepeme, nasolíme a opepříme. Otrháme snítky rozmarýnu, rozpálíme olej a přidáme tam pepř a rozmarýn a kotlety narychlo opečeme.

Brusinková omáčka

Co potřebujeme: 4 lžíce zavařených brusinek, 1 lžičku rumu, 300 ml teplé vody, 5 lístků máty.

Jak na to: Zavařené brusinky v cedníku po troškách přeléváme teplou vodou a protlačujeme cedníkem až vzniknu růžová zahoustlá omáčka. Ochutíme rumem a 5 lístky máty a 5 minut povaříme. Mátu vyndáme a podáváme.

Zelí z dýně

Co potřebujeme: 1 menší dýni, olej, 1 cibuli, sůl, vinný nebo jablečný ocet, kmín, cukr.

Jak na to: Omytou dýni rozkrojíme a lžící vybereme semena a měkký střed. Oloupeme, nakrájíme na pruhy a na struhadle nakrouháme širší nudle. Zpěníme cibulku, osolíme, přidáme kmín a dýni opatrně podusíme, aby se nerozpadla, okyselíme a podáváme jako přílohu k zeleninovým jídlům nebo rybě či masu.

 

Hovězí oháňka na víně

Co potřebujeme: 1 kg oháňky, 60 g tuku, 2 cibule, 0,75 l červeného vína, čerstvý zázvor, pepř, bobkový list, tymián, sůl, 1 lžíce psyllia a 30 g másla na jíšku, citrónovou kůru z 1 citronu.

Jak na to: očištěnou oháňku nasekáme v kloubech a osolíme. Na rozpuštění tuk dáme najemno nakrájenou cibulku, koření, a když je cibulka zlatá, přidáme maso. Dusíme a občas podléváme vínem.

Vedle si připravíme jíšku z psyllia. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou a přidáme citrónovou kůru a povaříme a omáčku propasírujeme a dochutíme. Podáváme s cibulovým salátem.

 

Třetí mezidobí Země startuje naši imunitu a musí nás připravit na období, které je pro organismus náročné. Proto se snažíme tělo podpořit masovými vývary, vyřadíme mléčné výrobky, saláty a chlazené nápoje a šťávy z ovoce a zeleniny.

Zpět na blog