Jujuba: Tajemství tradiční čínské kuchyně a medicíny

Jujuba, také známá jako cicimek čínský (Ziziphus jujuba), je jednou z nejvýznamnějších bylin v tradiční čínské medicíně (TČM). Tento drobný plod, vzhledem podobný sušeným švestkám, je ceněn nejen pro svou sladkou chuť, ale i pro mnoho zdravotních přínosů. V Číně se jujuba používá již tisíce let a je nepostradatelnou součástí kuchyně i medicíny.


Historie a význam v TČM

Jujuba má hluboké kořeny v čínské tradici. Její zařazení do medicínských textů se datuje již do dob legendárního „Božského zemědělce“ Shennonga, který ji zahrnul mezi 365 nejdůležitějších léčiv. V TČM je známá jako Da Zao, což v překladu znamená "velká jujuba". Používá se k posílení energie Qi, podpoře krvetvorby a harmonizaci funkcí sleziny a žaludku.


Zdravotní benefity jujuby

  1. Podpora krvetvorby Jujuba je bohatá na žlezo a vitamín C, což jsou klíčové složky pro tvorbu krvinek. Doporučuje se při anémii, chronické \u00fnavě a rekonvalescenci po dlouhodobé nemoci.

  2. Zlepšení trávení V TČM se jujuba používá k harmonizaci sleziny a žaludku, což napomáhá lepšímu vstřebávání živin a odstraňování pocitu nafouknutí.

  3. Podpora imunity Obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými vlivy volných radikálů. Díky tomu může přispívat k prevenci infekcí a celkovému posílení obranyschopnosti.

  4. Uklidňující účinky Jujuba je známá svým pozitivním vlivem na nervovou soustavu. V TČM se doporučuje při nespavosti, stresu a nervozitě.

  5. Detoxikace organismu Pomáhá čistit krev a podporuje funkci jater, což je klíčové pro odstraňování toxinů z těla.


Jujuba v kuchyni

Jujuba je nejen léčivá, ale také chutná a univerzální ingredience, kterou lze přidávat do různých pokrmů.

Ranní obilný vývar s jujubou

Ingredience:

  • 2 polévkové lžičky jáhel

  • 1,5 litru vody

  • Špetka soli

  • 4 sušené jujuby

  • Špetka šafránu

Postup:

  1. Jáhly a jujuby vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.

  2. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny.

  3. Přidejte sůl a šafrán a podávejte jako výživný snídaně【34†source】.

Jujubový čaj

Ingredience:

  • 5 sušených jujub

  • 500 ml vody

  • Med podle chuti

Postup:

  1. Jujuby převařte ve vodě po dobu 10 minut.

  2. Nechte lehce vychladnout, dochuťte medem a popíjejte teplé.


Jak jujubu zakomponovat do stravy?

Jujubu můžete použít v mnoha formách:

  • Sušené plody jako zdravé mlsání

  • Přísada do polévek a kaší

  • Nakládaná jujuba v medu jako přísada do čajů


Závěr

Jujuba je skutečný poklad tradiční čínské medicíny a kuchyně. Je nejen chutná, ale také léčivá, s mnoha zdravotními benefity, které zahrnují podporu krvetvorby, zlepšení trávení a detoxikaci organismu. Pokud jste jujubu ještě nezařadili do svého jídelníčku, je na čase to změnit. Tento drobný plod vás mile překvapí svou všestranností a přínosy pro zdraví.


Zpět na blog