Jujuba: Tajemství tradiční čínské kuchyně a medicíny
Share
Jujuba, také známá jako cicimek čínský (Ziziphus jujuba), je jednou z nejvýznamnějších bylin v tradiční čínské medicíně (TČM). Tento drobný plod, vzhledem podobný sušeným švestkám, je ceněn nejen pro svou sladkou chuť, ale i pro mnoho zdravotních přínosů. V Číně se jujuba používá již tisíce let a je nepostradatelnou součástí kuchyně i medicíny.
Historie a význam v TČM
Jujuba má hluboké kořeny v čínské tradici. Její zařazení do medicínských textů se datuje již do dob legendárního „Božského zemědělce“ Shennonga, který ji zahrnul mezi 365 nejdůležitějších léčiv. V TČM je známá jako Da Zao, což v překladu znamená "velká jujuba". Používá se k posílení energie Qi, podpoře krvetvorby a harmonizaci funkcí sleziny a žaludku.
Zdravotní benefity jujuby
-
Podpora krvetvorby Jujuba je bohatá na žlezo a vitamín C, což jsou klíčové složky pro tvorbu krvinek. Doporučuje se při anémii, chronické \u00fnavě a rekonvalescenci po dlouhodobé nemoci.
-
Zlepšení trávení V TČM se jujuba používá k harmonizaci sleziny a žaludku, což napomáhá lepšímu vstřebávání živin a odstraňování pocitu nafouknutí.
-
Podpora imunity Obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými vlivy volných radikálů. Díky tomu může přispívat k prevenci infekcí a celkovému posílení obranyschopnosti.
-
Uklidňující účinky Jujuba je známá svým pozitivním vlivem na nervovou soustavu. V TČM se doporučuje při nespavosti, stresu a nervozitě.
-
Detoxikace organismu Pomáhá čistit krev a podporuje funkci jater, což je klíčové pro odstraňování toxinů z těla.
Jujuba v kuchyni
Jujuba je nejen léčivá, ale také chutná a univerzální ingredience, kterou lze přidávat do různých pokrmů.
Ranní obilný vývar s jujubou
Ingredience:
-
2 polévkové lžičky jáhel
-
1,5 litru vody
-
Špetka soli
-
4 sušené jujuby
-
Špetka šafránu
Postup:
-
Jáhly a jujuby vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
-
Snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny.
-
Přidejte sůl a šafrán a podávejte jako výživný snídaně【34†source】.
Jujubový čaj
Ingredience:
-
5 sušených jujub
-
500 ml vody
-
Med podle chuti
Postup:
-
Jujuby převařte ve vodě po dobu 10 minut.
-
Nechte lehce vychladnout, dochuťte medem a popíjejte teplé.
Jak jujubu zakomponovat do stravy?
Jujubu můžete použít v mnoha formách:
-
Sušené plody jako zdravé mlsání
-
Přísada do polévek a kaší
-
Nakládaná jujuba v medu jako přísada do čajů
Závěr
Jujuba je skutečný poklad tradiční čínské medicíny a kuchyně. Je nejen chutná, ale také léčivá, s mnoha zdravotními benefity, které zahrnují podporu krvetvorby, zlepšení trávení a detoxikaci organismu. Pokud jste jujubu ještě nezařadili do svého jídelníčku, je na čase to změnit. Tento drobný plod vás mile překvapí svou všestranností a přínosy pro zdraví.